Kosárba helyezve!

3 fontos tudnivaló, ha Telc nyelvvizsgára készülsz

A Telc nyelvvizsga az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga ma Magyarországon alapfokon, középfokon és felsőfokon is. Különösen a fiatalabb vizsgázók kedvelik nagyon, mert

  • a praktikus nyelvtudást méri
  • és értékeli a kreatív megoldásokat

 

Összeszedtünk 3 fontos tényt, amit jó, ha tudsz, ha te is emellett a vizsgaközpont mellett teszed le a voksodat.

1.A komplex vizsga egy napon történik, délelőtt az írásbelit, délután  pedig a szóbeli vizsgarészét teljesítik a vizsgázók. A kettő között minimum 30 perc szünet van, de ez sokkal több is lehet annak függvényében, hogy te pontosan mikor kerülsz sorra. Érdemes ilyenkor kicsit lazítani, enni, inni, fejben rákészülni a beszélgetésre, ami az írásbeli részhez képest meglehetősen másféle vizsgaszituáció.

2.Vajon miről fognak szólni az olvasnivaló cikkek vagy a hallgatott anyagok éppen a te vizsganapodon? Milyen témában kell majd levelet írni? A Telc nyelvvizsga írásbeli és szóbeli feladatainak témáit is mindig úgy állítják össze, hogy azok köznapi témakörökhöz tartozzanak, olyan témákban, amik akár egy hétköznapi beszélgetésben is előfordulhatnak. Ilyen például a munka világa, a tanulás, az utazás, a szabadidő eltöltése, hobbik vagy éppen a család. Egyébként az összes témakört tartalmazó lista, ami tartalmaz minden topikot, ami előfordulhat a Telc nyelvvizsgákon, nyilvános, a nyelvvizsgaközpontban és a hivatalos vizsgahelyeken is elérhető.

3.A szóbeli vizsga egy része csapatmunka, ennek pedig nagy előnye, hogy a vizsga közben támaszkodhatsz a vizsgatársad/vizsgatársaid tudására is. Sokszor fordul elő az, hogy még ha egy vizsgázó magától esetleg kissé le is blokkolna egy adott témakör kapcsán, a vizsgatárs egy-egy mondata, érdekes véleménye nyomán jó ötletek ugranak be. Ezért is érdemes egyébként egymásra is figyelni vizsga közben, nyitottnak maradni az új ötletekre, hiszen ha valahol, ezen a nyelvvizsgán mindenképpen értékelik a spontán, kreatív ötleteket is.

 

Ha úgy érzed, legfőképp életszerű szituációkban tudsz helytállni, amikhez megfelelő a szókincsed, és ezt bátran be is tudod mutatni, akkor neked a Telc nyelvvizsgán a helyed!