Kosárba helyezve!

Az angol tudás nem jelent automatikusan nyelvvizsgát. Ismerni kell a feladattípusokat!

Talán ellentmondásosnak tűnik, nem is feltétlenül jó, hogy így van, de az biztos, hogy igaz: attól még, hogy jól tudsz angolul, nem biztos, hogy elsőre átmész a nyelvvizsgán.

Viszont a jó hír:

nem kell sok ahhoz, hogy biztos legyen, hogy sikerül: meg kell ismerkedned a rád váró feladatokkal, így tudni fogod:

  • melyik feladatban a tudásod melyik részére kíváncsiak a vizsgáztatók,
  • mennyi időd van azok megoldására,
  • és mi az, amire mindenképpen pontokat kapsz.

A nyelvvizsgán az idő is kritikus tényező. Talán minden feladatot kiválóan megoldanál, ha korlátlan idő állna a rendelkezésedre, azonban nem így lesz, minden feladatot előre meghatározott ideig tarthatsz magadnál. A felügyelő tanárok szigorúan figyelmeztetnek néhány perccel az idő lejárta előtt, majd pedig elkérik a vizsgalapokat, ha letelt a megszabott idő, nincs lehetőség hosszabbításra. Fontos tehát, hogy ne szúrj el időt a feladattal való megismerkedésre és arra, hogy megpróbálod kitalálni, hogyan kezdj neki.

⇒ Sokkal hatékonyab, ha minden feladathoz már van egy biztos megoldási stratégiád, amit gyakorlással már ki is próbáltál, hogy tutira működjön.

Nem kell bonyolult dolgokra gondolnod, olyasmiről van szó, hogy

például az olvasás vizsgarésznél pontosan tudod, hogy az adott feladat esetében a megkapott szöveget lassan, részletesen kezdd el elolvasni, vagy gyorsan fusd át, esetleg ugord át magát a szöveget, és érdemesebb a kérdések elolvasásával indítanod. (A legnépszerűbb nyelvvizsgák olvasásfeladatai között mind a három stratégiához tartozó feladatra van példa.)

Gondold csak el, ha kapsz egy olyan hosszabb szöveget, amire összesen 10 perced van, és 5 lényeges információra kérdez rá a feladat, ez esetben ismerned kell az “átfutás” technikáját, azt, hogy hogyan tudsz gyorsan, nem minden szónál leragadva, hanem a szöveget átfutva megérteni fontos részeket. Teljesen más olvasási technikát tesztel az a feladat, amelyikre 30 percet kapsz, ez idő alatt saját szavaiddal kell megválaszolnod kevésbé fontos információkra vonatkozó kérdéseket.

Ugyanígy nem mindegy, hogy a beszéd vizsgarész feladataihoz tartozik-e felkészülési idő, amikor érdemes rövid jegyzetet készítened ahhoz a monológhoz vagy vitához, amiben meg kell majd szólalnod, mert ha előre tudod, hogy nem kapsz majd felkészülési időt, érdemes magaddal vinned a 3 legfontosabb olyan mondatot, kifejezést, amik már eleve adnak egy keretet a mondandódnak, és amit a vizsgán ott, helyben már csak ki kell töltened a megfelelő gondolatokkal.

Természetesen a sikeres nyelvvizsgához kell egy alap nyelvtudás, de ugyanennyire fontos a feladattudatos előre felkészülés –  azok az apró trükkök, amik segítenek, hogy hatékonyan igazolhasd az angol tudásodat.