Mik azok a vonzatos igék?

A vonzatos igék olyan szókapcsolatok, amelyek egy ige és egy elöljáró szó vagy határozó szó segítségével jönnek létre. Az ige és az elöljáró szó/ határozó szó jelentése külön-külön más, viszont amikor egy új szókapcsolatot képeznek, együtt új értelmet nyernek.

Például a “break up” vonzatos ige jelentése: szakítani valakivel. Mondatban: My boyfriend and I broke up yesterday. (A barátommal tegnap szakítottunk.) Külön-külön azonban a “break” jelentése: törni, az “up” pedig azt jelenti, hogy “fel, fönt”.

A “get” ige című bejegyzésünkben  a “get” igével képzett legfontosabb kifejezéseket nézheted át, ebben a cikkben pedig nézzük a “bring” igével kapcsolatos vonzatos igéket!

Miért fontosak a vonzatos igék?

A vonzatos igék az angol nyelvben rendkívül gyakoriak, ezért akár nyelvvizsgára készülsz, akár csak az angol tudásodat szeretnéd fejleszteni, fontos ismerned őket! Az élő angol beszédben is nagyon sokszor használják ezeket, így könnyen félreértheted a beszélgetést, ha nem ismered az alapvető vonzatos igéket.

Ha nyelvvizsgára készülsz, és van “Nyelvtan” című vizsgarész a nyelvvizsgán, mint például a TELC-en, akkor különösen fontos megtanulnod őket, mert a feleletválasztós nyelvtan feladatban garantáltan előfordul kérdésként jó pár vonzatos ige! Ha nincs “Nyelvtan” vizsgarész egy nyelvvizsgán, mint például az Euroexamen, akkor is nagyon fontos a vonzatos igék ismerete, hiszen a szövegértésnél könnyen félreviheti a megértésedet, ha nem ismered őket. 

Hogyan tanuljam meg a vonzatos igéket? 

Tulajdonképpen a vonzatos igéket is ugyanúgy tudod elsajátítani, mit bármelyik másik angol szót. Mindenki másképp tanul könnyebben, ezért érdemes rájönnöd, hogy neked mi az a módszer, ami beválik. A hagyományos szótanulási módszer az, amikor felírod egy szótárfüzetbe az új szavakat. Van, akinek ez is beválik, de alapvetően ez elég unalmas. Ha sokat olvasol angolul, az nagyon sokat segíthet, hiszen szövegkontextusban mindent könnyebben megjegyez az ember! A vonzatos igéknél arra figyelj, hogy mindenképpen a vonzattal együtt tanuld őket! Van, akinek az válik be, ha kitapétázza a lakását post-it-ekkel, és így könnyebben jegyzi meg az adott szavakat, ha sokszor látja őket. Továbbá ma már rengeteg ingyenes szótanulós applikáció elérhető, ezeket is érdemes kipróbálni!

Mit jelent a “phrasal verb”? 

A phrasal verb egy olyan szókapcsolat, amely egy igéből és egy prepozícióból vagy egy igéből és határozószóból áll. A szófaja ige.

A “get” ige című bejegyzésünkben  a “get” igével képzett legfontosabb kifejezéseket nézheted át, most pedig nézzük a “bring” igével kapcsolatos vonzatos igéket!

Phrasal verbs – “bring” igével

bring about – cause to happen (előidéz)

The crisis was brought about by Tom’s resignation.

A krízist Tom felmondása okozta.

 

bring off – to succeed in doing something difficult (sikeresen véghezvinni valamit)

The goalkeeper brought off some excellent saves.

A kapus sikeresen bemutatott néhány nagyszerű védést.

 

bring on – to be the cause of something bad, especially an illness (okozni)

I don’t know what brought this on.

Nem tudom mi okozta ezt.

 

bring round – to persuade someone to agree with you (meggyőzni)

I will try to bring Tom round, but he is very stubborn.

Megpróbálom meggyőzni Tom-ot, de ő nagyon önfejű.

 

bring up – 1.  mention (felhozni egy témát, megemlíteni)

                     2. to look after a child until he/she becomes an adult (felnevelni valakit)

 

Why are you bringing it up now?

Ezt miért most mondod?

 

She brought up two children on her own.

Két gyereket nevelt fel egyedül.

Teszteld a tudásod!

Ha alaposan átnézted a bejegyzésünket, teszteld le a tudásod interaktív tesztünkkel!

Click to listen highlighted text!