Kell a nyelvvizsga, kell a nyelvvizsga-bizonyítvány

Valószínűleg sokszor hallottad már a szüleidtől, a munkatársaidtól, a tanáraidtól, hogy nem elég, ha

 • jól tudsz angolul,
 • megérteted magadat anyanyelvi környezetben is, ha kell,
 • meg tudsz fogalmazni angolul egy email-t,
 • megérted az angol nyelvű Facebook-bejegyzéseket,

akkor is: kell a nyelvvizsga, kell a nyelvvizsga-bizonyítvány.

Mire jó a nyelvvizsga?

Nincs könnyű dolga manapság annak, aki szeretne eligazodni a nyelvvizsgák világában. Akár iskolai keretek között tanultál angolt, akár külföldön szereztél biztos nyelvtudást, ahhoz, hogy

 • felvegyenek a kiszemelt egyetemre,
 • kézbe foghasd a diplomádat,
 • tiéd legyen az álommeló,
 • a kiszemelt pozíció,
 • a vágyott fizetésemelés

⇒ fel kell mutatnod a nyelvvizsga-bizonyítványodat, ahhoz pedig először le kell tenned a nyelvvizsgát

Kezdj is hozzá minél hamarabb! 

Hogyan kezdj hozzá, ha nyelvvizsgát szeretnél: 

Íme a 3 legfontosabb teendő:

1. Válaszd ki, melyiket!

Ha rákeresel az interneten, látni fogod, számtalan nyelvvizsgaközpont szervez nyelvvizsgákat. 

A különböző nyelvvizsgaközpontok vizsgái 

 • bizonyos dolgokban hasonlítanak egymásra (hasonló vizsgarészekből állnak össze: olvasás, nyelvtan, írás, hallgatás, beszéd), 
 • más dolgokban viszont meglehetősen különböznek (hol és milyen gyakran szerveznek vizsgát, mennyibe kerül egy komplex vizsga, hány darab és pontosan milyen feladatokkal tesztelik a vizsgázók tudását, lehet-e szótárt használni a feladatok megoldásához stb.).

Legnéppszerűbb nyelvvizsgák:

Ma Magyarországon a legnépszerűbb nyelvvizsgák: az Euroexam, a Telc és az ECL.

Hogy miért? Országosan sok helyen lehet letenni ezeket a nyelvvizsgákat, évente több alkalommal szervezik meg őket, lehet komplex (írásbeli + szóbeli) vagy csak külön írásbeli, illetve csak külön szóbeli vizsgát tenni belőlük, és előre meg lehet ismerkedni a vizsgarészeik pontos felépítésével, a feladattípusaikkal, és így a meglévő angol tudásodat kiegészítheted a nyelvvizsgára való célzott felkészültséggel, hogy biztos legyen a siker.

Ha kiválasztottad a számodra szimpatikus nyelvvizsgát, tudnod kell azt is, milyen szint teljesítését várják tőled. A legfontosabb vizsgaszintek: alapfok (B1), középfok (B2), felsőfok (C1).

2. Ismerd meg a vizsgát!

Ha megvan, melyik nyelvvizsgát és annak melyik szintjét fogod teljesíteni, akkor a legfontosabb lépés, hogy megismerd a vizsga felépítését, a vizsgarészeket és ezeken belül a pontos feladatokat

Minden nyelvvizsga feladatait úgy állítják össze, hogy azok különféle készségeidet teszteljék, kiderüljön belőle, tudsz-e bizonyos kifejezéseket, képes vagy-e kiszűrni információkat, és tudod-e, hogy adott helyzetben mit kell mondani. Az a trükkös, hogy még ha tudod is ezeket, de nem tudod, hogy melyik feladat a tudásodnak melyik részét teszteli pontosan, melyik kifejezések vagy készségek meglétét teszteli konkrétan, akkor lehet, hogy nem kapod meg a feladatra a szükséges pontokat.

Fontos, hogy ismerd a vizsga összes feladatát, a feladatleírást (hogy ne az éles vizsgán kelljen majd kisilabizálnod, hogy az adott feladatban például bekarikáznod kell-e valamit, vagy épp saját szavaiddal válaszolnod), azt, hogy mit tesztel az adott feladat, és hogy mik azok a pontszerző top tippek, amik könnyedén segíthetnek megugrani a szükséges szintet.

3. Gyakorolj!

Ha megismerted a vizsgafeladatokat, fontos, hogy legalább egyszer minden feladattal próbáld ki magadat, oldd meg, utána pedig ellenőrizd, hogy sikerült-e! Ha hibáztál, vagy nem jutott eszedbe egy alapvető kifejezés, szófordulat, még könnyedén visszatérhetsz, és átnézheted még egyszer a top tippeket.

A gyakorlás jó visszajelzést és magabiztosságot ad, akár azért, mert látod, hogy mi az, ami nagyon jól megy, akár azért, mert rámutat még 1-2 ismételnivalóra.

Ez a 3 legfontosabb kezdő lépés, ha ezekkel megvagy, irány a vizsga!

 

Click to listen highlighted text!