Összetett mondatok helyes használata

Ha nyelvvizsgára készülsz vagy csak szeretnéd jól és választékosan kifejezni magadat angolul, akkor az összetett mondatok helyes használata elengedhetetlen. Például bármelyik nyelvvizsgára mész, nagyon fontos pontokat kaphatsz, ha használsz összetett mondatokat. Középfokon elvárás is, hogy szóban és írásban alkalmazd helyesen a mellékmondatokat.

WHICH vs. WHAT 

Összetett mondatokban gyakran használjuk a “which” és a “what”  szót. Sokszor jelent problémát alapfoktól a felsőfokig, hogy melyiket mikor alkalmazzuk.

Olvasd el ezt az egyszerű szabályt és a hasznos tippeket, utána ellenőrizd tudásodat két interaktív tesztünkkel! Az első tesztben könnyebb, a második tesztben nehezebb mondatokat találsz!

 

Mikor, melyiket használd?

Íme az alapszabály:

Legegyszerűbben úgy lehet különbséget tenni a két kötőszó között, hogy “which”– et akkor használd, ha az előtte álló mondatrészről vagy az előtte álló egész mondatról/eseményről szeretnél egy információt közölni. Ezzel szemben a “what” kötőszót akkor használd, ha az információ utána következik!

Nézzük meg példákon keresztül!

  1. which (ami/amik/amely/amelyek)
  • Anna said we could use her bike, which was very nice of her.

Anna azt mondta használhatjuk a bicikliét, ami nagyon kedves volt tőle.

  • Tom did not even say thank you, which made me very angry.

Tom még csak nem is mondott köszönetet, ami nagyon felbosszantott.

Ezekben a mondatokban látható, hogy a “which” mindig az előtte álló, azaz a dőlt betűvel szedett részre vonatkozik. Ebben az esetben a “which” szót helyettesítheted “and this” kifejezéssel.

pl.: Anna said we could use her bike, and this was very nice of her.

 

2. what  (mi/ami/amit/amely)

  • Show me what you’ve got in your hands. 

Mutasd meg mi van a kezedben.

  • Do what you want!

Csinálj amit akarsz!

Itt tehát a dőlt betűvel szedett részek arra vonatkoznak, amit a “what” után mondunk.  Ha kötőszóként használjuk a “what”-ot helyettesíthetjük a “the fact that” illetve “the thing that” kifejezéssel.

pl.: Do the thing that you want!

 

Click to listen highlighted text!