Lehet szótárt használni az ECL nyelvvizsgán?

Az ECL nyelvvizsgán csak az írás (fogalmazás) vizsgarészben engedélyezett az egynyelvű, illetve kétnyelvű szótár használata.

Ez talán elsőre ijesztőnek tűnhet, az viszont jó hír, hogy az ECL nyelvvizsga szókincs-követelménye meglehetősen konkrét, viszonylag könnyű felkészülni rá, hogy milyen témákkal, szavakkal fogsz találkozni a különféle szövegértést tesztelő felatokban, ha pedig erre felkészülten vágsz neki, nem fog meglepetés érni.

Nagy segítség, ha a vizsgázó előre tudja ezt az információt, eleve így készül a vizsgára, hogy a legtöbb vizsgarészben nem használhat majd szótárt és sokkal inkább támaszkodik a rutinjára, illetve arra, hogy ismeri a típusfeladatokat, minthogy a szótára segítségében bízna. Bizonyos értelemben még előny is az, hogy nem kell szótárazással időt eltölteni, nem kell időt hagyni rá a feladat megoldásának végén, nem vesz el figyelmet és időt a végén az ellenőrzésre szánt időből sem.

Fontos még tudni, hogy a tematikus, képes szótárak használata nem engedélyezett, illetve hogy a vizsgahely nem tud szótárt biztosítani.

Mit kell magammal vinnem az ECL nyelvvizsgára?

Fontos, hogy legyen nálad érvényes fényképes igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány), megfelelően kifaragott ceruzatoll és radír. Hozhatsz magaddal innivalót, ennivalót is, de ezzel kapcsolatban még egy fontos dolog van: ha véletlenül leöntöd a feladatlapodat, sajnos nem kaphatsz újat. Azt javasoljuk, a terembe lépés előtt igyál, illetve az írásbeli vizsga szüneteiben vedd elő az innivalódat, vizsga közben ne tartsd a padodon! A vizsgázói értesítő lapot nyomtasd ki, és mindenképpen vidd magaddal!

Hogyan öltözzek fel a vizsgára?

Nem kell ünneplőbe kiöltözni, vegyél fel kényelmes ruhát.

Mi történik, ha elkésem a vizsgáról?

Rossz hírünk van, az ECL nyelvvizsgán odafigyelnek a pontos érkezésre, késés esetén nem vehetsz részt a vizsgán, ez vonatozik a szóbeli és az írásbeli részre is. Pontosan jegyezd fel, hogy mikor kell megérkezned a helyszínre és inkább egy fél órával korábbi időpontot célozz meg, hogy ha bármi közbejön, akkor se kelljen rohannod és időben megérkezz a vizsga kezdete előtt legkésőbb 20 perccel.

Mivel írhatok a vizsgalapra? 

Az írásbeli feladatlapokon kizárólag golyóstoll (kék vagy fekete színű) használata engedélyezett.

Mi lehet az asztalomon a vizsga közben? 

Az asztalon – a vizsga teljes időtartama alatt – kizárólag a vizsgaanyag, a megoldáshoz szükséges eszközök, továbbá az érvényes arcképes igazolványod lehet.

A mobilomon nézhetem az időt? 

Nem, a mobiltelefont a vizsga teljes időtartama alatt kikapcsolva kell tartani.

Hogyan fogom megtudni, hogy sikerült-e a nyelvvizsgám? 

A vizsgaeredmények a vizsgát követő 30 nap múlva a vizsgázói azonosító és jelszó megadásával a Vizsgázói oldal menüpontjában érhetők el.

Telefonon kérhetek-e tájékoztatást arról, sikerült-e a nyelvvizsgám?

Az ECL Vizsgaközpont az eredményekről telefonon nem ad felvilágosítást.

Ha sikerült a nyelvvizsgám, mennyi idő múlva kapom meg a nyelvvizsga-bizonyítványomat? 

Sikeres vizsga esetén az államilag elismert és a nemzetközi bizonyítványt előreláthatólag az eredmények közzétételétől számított, legkorábban 1 hónap múlva kaphatod kézhez. 

Ha komplex vizsgára jelentkeztem, de csak a fele sikerült, kaphatok-e róla bizonyítványt?

Igen, a sikeres szóbeli vagy írásbeli vizsgáról az ECL nyelvvizsgaközpontja külön bizonyítványt állít ki.

Mikor sikeres egy ECL Nyelvvizsga? 

A szóbeli részvizsga akkor sikeres, ha mind a beszédértés, mind a beszédkészség vizsgarészben minimum 40%-os eredményt értél el, és a két vizsgarész átlaga eléri a 60%-ot.

Az írásbeli részvizsga akkor sikeres, ha mind az olvasáskészség, mind pedig az íráskészség vizsgarészben minimum 40%-os eredményt értél el, és a két vizsgarész átlaga eléri a 60%-ot.

A komplex vizsga akkor sikeres, ha mind a négy vizsgarész (olvasáskészség, íráskészség, beszédértés, beszédkészség) esetében elérted a 40%-os teljesítési minimumot, valamint a négy vizsgarész összesített átlaga eléri a 60%-os megfelelési minimumot.

Mennyibe kerül az ECL középfokú (B2) nyelvvizsga?

Komplex nyelvvizsga: 28.000 Ft Írásbeli nyelvvizsga 17.000 Ft Szóbeli nyelvvizsga 17.000 Ft

 

Click to listen highlighted text!