Miből áll a nyelvtanulás?

A nyelvtanulás összetett dolog, számos részből áll, és ezen belül mindenkinek megvannak az erősségei és a gyengéi.

  • Van, aki könnyen tanul új szavakat,
  • más sokféle akcentust megért gond nélkül,
  • megint másnak az olvasás,
  • esetleg a beszéd az erőssége.

Sokan állítják, hogy hamarabb és szívesebben megjegyeznek hasznos kifejezéseket, mint hogy megpróbálják megérteni a nyelvtani szabályokat és megjegyezni az azokhoz tartozó sok kivételt

Az angol nyelvtan bizonyos pontokon száraznak és unalmasnak tűnhet, sokszor úgy érezzük, felesleges megtanulni annyi vonzatos igét, rendhagyó múlt idejű alakot, és túl sok az a 12 igeidő.

Mit kell tudnod nyelvtanból, hogy átmenj a nyelvvizsgán? 

Sokszor kérdezitek tőlünk:

Ha megismerem és begyakorolom a nyelvvizsga-feladattípusokat, az elég ahhoz, hogy átmenjek? Mi van akkor, ha a nyelvtan nem az erősségem?

A válaszunk:

A nyelvvizsga-feladattípusok ismerete nagyon fontos a sikeres nyelvvizsgához, de egy bizonyos szintű nyelvtani ismeretre is szükség van. VISZONT itt is igaz:

NEM KELL MINDENT TUDNOD!

Nem, például középfokon nem kell tudnod használni mind a 12 igeidőt, nem kell 10 oldalnyi vonzatos igét bemagolnod, nem kell végigvenned egy 200 oldalas nyelvtankönyvet, vannak olyan kulcsfontosságú részek, amiket ha megértesz és megjegyzel, az nagyon sokat fog segíteni minden vizsgarészben.

Van-e nyelvtan vizsgarész a nyelvvizsgákon?

A mai, modern nyelvvizsgák egyértelműen kommunikáció-centrikusak, azt mérik, hogy szóban és írásban gördülékenyen tudsz-e kommunikálni. Több nyelvvizsgaközpont (például az Euroexam és az ECL) el is törölte vagy eleve nem is tartalmazott nyelvtani ismereteket, nyelvhelyességet mérő vizsgarészt. Ahol mégis van ilyen vizsgarész (például Telc nyelvvizsga), ott sem a régi típusú, kontextusából kiragadott mondatokra épülő feleletválasztós szabálytesztelő feladatokkal találkozhatsz, sokkal inkább kontextusban tesztelik a nyelvismeretet. Ez azt jelenti, hogy az elvásárás a valódi szövegértés, nem csupán a száraz nyelvtani szabályok ismerete önmagukban.  

Hogyan tesztelik a nyelvtan tudást az angol nyelvvizsgán?

A Telc angol nyelvvizsgán tehát van külön nyelvtan (grammar) vizsgarész. Az, hogy itt is kontextusban tesztelik a nyelvismeretet azt jelenti, hogy mindig egy összefüggő szövegben találhatók a kérdések, amiknek a válaszai logikusan ki is következtethetők, ha érted a szövegkörnyezetet. Például egy lyukas szövegbe kell hiányzó nyelvtani elemeket beillesztened. Ezek a nyelvtani elemek általában segédigék, névelők, elöljárószavak. Illetve, egy szintén lyukas szövegbe feleletválasztós feladat formájában kell megtanálnod a hiányzó elemeket. Itt is, csakúgy, mint az előző feladatban például rá kell jönnöd, hogy milyen szófajú szó illik a hiányzó helyre, vagy milyen igeidő a helyes megoldás. 

Pontozás a Telc nyelvvizsga “nyelvtan” vizsgarészén:

A Telc angol középfokú nyelvvizsgán a nyelvtan vizsgarészre maximum 30 pontot lehet kapni. Az egész írásbelire pedig maximum 180 pontot.

A mai, modern nyelvvizsgákhoz tehát már nem bemagoni, sokkal inkább megérteni kell az angol nyelvtant ahhoz, hogy sikeres lehess a nyelvvizsgán. Ez pedig nem egy megugorhatatlan feladat.

Az Euroexam-en nem is tesztelik a nyelvtan tudást?

Az Euroexam nyelvvizsgán 2013 óta nincsen külön olyan vizsgarész, ahol a nyelvhelyességet mérik. Ez persze nem jelenti azt, hogy félreteheted a nyelvtan könyveket, ha az Euroexmre készülsz! A szókincsedet és a nyelvtan tudásodat is fejlesztened kell, mert ezekre külön-külön pontszám jár az írásbeli és a szóbeli nyelvvizsgán is. A direkt nyelvtan tesztekhez képest az a különbség, hogy itt a hangsúly inkább a nyelvhelyességen van, hogy ezt hogyan használod helyesen a kommunikáció eszközeként. 

Ha szeretnéd áttekintve megismerni a nyelvtan legfontosabb pontjait ahhoz, hogy összeálljon a nagy kép, és te is ki tudd következtetni a helyes megoldásokat, akkor a legjobb helyen jársz, a StepWithUs Online Angol ugyanis egy nyelvtani gyorstalpalóval lesz a segítségedre. 

Kezdd el az igeidőkkel, nézd meg, mit kell feltétlenül tudnod róluk alapfokon (B1) és középfokon (B2)!

 

Click to listen highlighted text!