A nyelvtanulás összetett dolog, számos részből áll, és ezen belül mindenkinek megvannak az erősségei és a gyengéi.

  • Van, aki könnyen tanul új szavakat,
  • más sokféle akcentust megért gond nélkül,
  • megint másnak az olvasás,
  • esetleg a beszéd az erőssége.

Sokan állítják, hogy hamarabb és szívesebben megjegyeznek hasznos kifejezéseket, mint hogy megpróbálják megérteni a nyelvtani szabályokat és megjegyezni az azokhoz tartozó sok kivételt.

Az angol nyelvtan bizonyos pontokon száraznak és unalmasnak tűnhet, sokszor úgy érezzük, felesleges megtanulni annyi vonzatos igét, rendhagyó múlt idejű alakot, és túl sok az a 12 igeidő.

Sokszor kérdezitek tőlünk:

Ha megismerem és begyakorolom a nyelvvizsga-feladattípusokat, az elég ahhoz, hogy átmenjek? Mi van akkor, ha a nyelvtan nem az erősségem?

A válaszunk:

A nyelvvizsga-feladattípusok ismerete nagyon fontos a sikeres nyelvvizsgához, de egy bizonyos szintű nyelvtani ismeretre is szükség van. VISZONT itt is igaz:

NEM KELL MINDENT TUDNOD!

Nem, például középfokon nem kell tudnod használni mind a 12 igeidőt, nem kell 10 oldalnyi vonzatos igét bemagolnod, nem kell végigvenned egy 200 oldalas nyelvtankönyvet, vannak olyan kulcsfontosságú részek, amiket ha megértesz és megjegyzel, az nagyon sokat fog segíteni minden vizsgarészben.

A mai, modern nyelvvizsgák egyértelműen kommunikáció-centrikusak, azt mérik, hogy szóban és írásban gördülékenyen tudsz-e kommunikálni. Több nyelvvizsgaközpont (például az Euroexam és az ECL) el is törölte vagy eleve nem is tartalmazott nyelvtani ismereteket, nyelvhelyességet mérő vizsgarészt. Ahol mégis van ilyen vizsgarész (például Telc nyelvvizsga), ott sem a régi típusú, kontextusából kiragadott mondatokra épülő feleletválasztós szabálytesztelő feladatokkal találkozhatsz, sokkal inkább kontextusban tesztelik a nyelvismeretet.

Ez azt jelenti, hogy egy összefüggő szövegben találhatók a kérdések, amiknek a válaszai logikusan ki is következtethetők, ha érted a szövegkörnyezetet.

A mai, modern nyelvvizsgákhoz tehát már nem bemagoni, sokkal inkább megérteni kell az angol nyelvtant ahhoz, hogy sikeres lehess a nyelvvizsgán. Ez pedig nem egy megugorhatatlan feladat.

Ha szeretnéd áttekintve megismerni a nyelvtan legfontosabb pontjait ahhoz, hogy összeálljon a nagy kép, és te is ki tudd következtetni a helyes megoldásokat, akkor a legjobb helyen jársz, a StepWithUs Online Angol ugyanis egy nyelvtani gyorstalpalóval a segítségedre.

Kezdd el az igeidőkkel, nézd meg, mit kell feltétlenül tudnod róluk alapfokon (B1) és középfokon (B2)!

Készülj velünk a nyelvvizsgádra! Vizsgafelkészítő e-book-sorozatainkban a konkrét vizsgafeladatokhoz is adunk neked top tippeket, hogy minél több pontot szerezz és biztos legyen a sikered!

Nézd meg az e-book-sorozatokat, fogadd meg tippjeinket és szerezd meg a nyelvvizsgádat minél hamarabb!