A Listening, azaz a Hallott szöveg értése egy úgynevezett slow skill.

Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy megértsd egy angol szöveg lényegét, esetleg apró részleteket is, nagyon sok idő és gyakorlás szükséges!

  • Javasoljuk, hogy minden héten többször hallgass angol szövegeket. Nem kell, hogy ezek nyelvvizsgafeladatok legyenek, sőt!
  • Nézz angolul filmet, kizárólag angol felirattal!
  • Miközben hallgatod az angol szöveget, olvasd az angol feliratot!
  • Vagy ugyanezt tedd meg dalszövegekkel, esetleg podcastokkal!
  • Hallgass olyat, ami tényleg érdekel!

Nagyon fontos emellett a szókincsed fejlesztése! A hallott szöveg megértéséhez elengedhetetlen a szókincs. Ha úgy érzed, hogy több mint a felét nem érted a szövegnek, amit hallgatsz, akkor először foglalkozz szókincsfejlesztéssel!

Ahhoz, hogy elsőre átmenj a nyelvvizsga Listening részén, az egyik kulcs dolog a koncentráció. Amikor elkezdődik egy szöveg, kizárólag arra koncentrálj! Döntsd el a legelején, hogy most csak erre fókuszálsz! Nem szabad, hogy elkalandozzanak a gondolataid, akár a hallott szöveg alapján, mert az félrevezet a jó megoldás megtalálásában.

Amikor egy angol szöveget hallgatsz, ne akard lefordítani magadban magyarra! Az angolra figyelj, és a globális megértésre törekedj! Magyar szó nem kell, hogy legyen a gondolataidban, amikor egy angol szöveget hallgatsz. A fordítás a globális értésnél sokkal nehezebb feladat, erre itt nincs szükség, mivel az le is lassítja a gondolatodat, és a figyelmedet is korlátozza.

Amikor kétszer lehet meghallgatni egy szöveget,

  1. próbálj már az első hallgatáskor minden megoldást meghallani!
  2. A második hallgatást már csak ellenőrzésre használd!

Ellenőrzésre nem jó ötlet az emlékezetedet használni, mert az nem elég megbízható, főleg egy stresszesebb vizsgaszituációban.

Jegyzetelni jó ötlet, de csak kulcsszavakat írj le vagy rövidítéseket! Ne vesztegess időt azzal, hogy egész mondatokat lejegyzetelsz!

Megoldásaidat, ötleteidet nyugodtan írd a feladatlapra, javíthatod is, át is húzhatod, jegyzetelhetsz is, de nagyon fontos, hogy a VÁLASZLAPRA vezesd át a végleges megoldásodat, minden sorba tegyél egy ⌧-et a megfelelő helyre, mert a feladatlapra hiába írod rá a betűket, a pontozásnál csak azt veszik figyelembe, ami a válaszlapon szerepel!

Ne hagyj üresen egy sort se! Ha nem tudtad eldönteni, melyik lehet a jó válasz, tippelj!