Mire jó az angol középfokú nyelvvizsga?

Azt hiszem, ma már senki sem vitatkozik, ha arról van szó, mennyire fontos a nyelvtudás, különösen az angol nyelv ismerete. Elengedhetetlen

 • számos területen való munkavállaláshoz,
 • utazáshoz,
 • sok esetben külföldről való internetes rendeléshez,
 • az azzal kapcsolatos kommunikációhoz,
 • de már a mindennapokban is nagy hasznát vesszük, ha tájékozódni szeretnénk.

Azzal viszont vannak, akik vitatkoznak, hogy kell-e a papír, ami igazolja, hogy egy adott szinten érted és beszéled a nyelvet.

Mire lesz jó a középfokú angol nyelvvizsgád?

Összegyűjtöttük a legfontosabb érveket a nyelvvizsga megszerzése mellett.

 1. 2018. január 1 óta minden 35 évnél fiatalabb személy ingyenesen teheti le.
 2. Ha nem a nyelvtudás hiánya miatt nincs róla papírod, mert már megtanultál egy nyelvet, akkor könnyedén leteheted a nyelvvizsgát, felesleges halogatni vagy elutasítani, bármikor szükséged lehet rá, hogy papírral igazold az ismereteidet.
 3. Egyes diplomák megszerzéséhez több nyelvvizsgát is le kell tenni, így nem feltétlenül elég a felsőoktatási felvételihez megszerzett 1 db nyelvvizsga ahhoz, hogy végezhess a kiválasztott szakon.
 4. Sok esetben a munkáltatók erős középfokú (B2) nyelvtudást várnak el a munkaerőpiacra belépő diplomásoktól, ma már ezt szinte mindenhol nyelvvizsgával is igazolnod kell.
 5. Külföldi munkavállalás esetén komoly előnnyel indul az, aki nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítványt tud bemutatni.
 6. Nagyon jó érzés, amikor hivatalos papírral igazolják, hogy egy idegen nyelven képes vagy kommunikálni, megérte a befektetés, az idő, pénz és energia, amit a tanulásra, fejlődésre fordítottál.
 7. Igaz ugyan, hogy 2024-től átalakul a felsőoktatási rendszer. Viszont az, hogy “nem fog kelleni a középfokú nyelvvizsga” csak részben igaz. Az adott egyetemek eldönthetik majd, hogy szükséges-e a nyelvvizsga bizonyítvány a diplomához.  

Ezek csak a legfontosabb érvek, tények azzal kapcsolatban, miért nem érdemes halogatni, hogy letedd a nyelvvizsgát. Számos egyéb érv is szól még mellette, de szerintünk már ennyi is nagyon meggyőző.

Nézzük részletesebben mire tudod még használni a sikeres nyelvvizsgádat:

Munkavállaláshoz alapfok vagy középfok kell?

Jól fizető állást találni a mai munkaerőpiacon igen nehéz biztos nyelvtudás nélkül. Egyre több és több multinacionális cég telephelye van Magyarországon, főként Budapesten, de más vidéki városokban is, így számtalan lehetőség nyílik annak a számára, aki jól kommunikál angolul. Viszont sajnos nem elég jól beszélni, megfelelő bizonyítvánnyal is kell erről rendelkezni. A legtöbb pozícióban az alapfokú tudás sajnos nagyon kevés, legalább középfokú nyelvvizsgára van szükség! Ebből a kettőből az következik, hogymaga a nyelvvizsga ugyanolyan fontos, mint a jó nyelvtudás!

Szaknyelvet érdemes tanulni?

Az önéletrajzban semmiképpen sem érdemes feljebb helyezni a tudásszintünket a valóságnál, hiszen az állásinterjún vagy éles helyzetben rögtön ki fog derülni az igazság. Ha állásinterjúra megy az ember, az a kérdés is fel szokott merülni, hogy az adott szakterülethez tartozó szaknyelvet ismeri-e, érdemes-e erre készülni. Nyelvtanárként az a véleményem, hogy ha az ember állásinterjúra megy, jó ötlet előre felkészülnie pár kulcsszóval, ami az adott szakterületen ismert, használt, azonban igazán úgyis akkor fogja megtanulni a szükséges szókincset, ha majd elkezd dolgozni a pozicíóban.

Külföldi munkavállaláshoz kell nyelvvizsga?

Ha külföldön szeretnél munkát vállalni, elengedhetetlen számodra az angol nyelv ismerete. Ilyenkor is gyakran felmerül a kérdés, hogy ehhez elég-e jól kommunikálni, vagy nyelvvizsga-bizonyítványt is be kell-e mutatni. Egy magasabb munkakörben mindenképpen előnyt jelent és legtöbbször elvárás is, hogy az állásra jelentkező rendelkezzen nemzetközileg elfogadott nyelvvizsgával. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy a papír nem elég, kell hozzá a magabiztos nyelvtudás is. 

Click to listen highlighted text!