Azt hiszem, ma már senki sem vitatkozik, ha arról van szó, mennyire fontos a nyelvtudás, különösen az angol nyelv ismerete. Elengedhetetlen

 • számos területen való munkavállaláshoz,
 • utazáshoz,
 • sok esetben külföldről való internetes rendeléshez,
 • az azzal kapcsolatos kommunikációhoz,
 • de már a mindennapokban is nagy hasznát vesszük, ha tájékozódni szeretnénk.

Azzal viszont vannak, akik vitatkoznak, hogy kell-e a papír, ami igazolja, hogy egy adott szinten érted és beszéled a nyelvet.

Összegyűjtöttük a legfontosabb érveket a nyelvvizsga megszerzése mellett.

 1. 2020-tól a felsőoktatási felvételihez szükséges egy komplex, általános középfokú (B2) nyelvvizsga.
 2. 2018. január 1 óta minden 35 évnél fiatalabb személy ingyenesen teheti le.
 3. Ha nem a nyelvtudás hiánya miatt nincs róla papírod, mert már megtanultál egy nyelvet, akkor könnyedén leteheted a nyelvvizsgát, felesleges halogatni vagy elutasítani, bármikor szükséged lehet rá, hogy papírral igazold az ismereteidet.
 4. Egyes diplomák megszerzéséhez több nyelvvizsgát is le kell tenni, így nem feltétlenül elég a felsőoktatási felvételihez megszerzett 1 db nyelvvizsga ahhoz, hogy végezhess a kiválasztott szakon.
 5. Sok esetben a munkáltatók erős középfokú (B2) nyelvtudást várnak el a munkaerőpiacra belépő diplomásoktól, ma már ezt szinte mindenhol nyelvvizsgával is igazolnod kell.
 6. Külföldi munkavállalás esetén komoly előnnyel indul az, aki nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítványt tud bemutatni.
 7. Nagyon jó érzés, amikor hivatalos papírral igazolják, hogy egy idegen nyelven képes vagy kommunikálni, megérte a befektetés, az idő, pénz és energia, amit a tanulásra, fejlődésre fordítottál.

Ezek csak a legfontosabb érvek, tények azzal kapcsolatban, miért nem érdemes halogatni, hogy letedd a nyelvvizsgát. Számos egyéb érv is szól még mellette, de szerintünk már ennyi is nagyon meggyőző.