Leggyakoribb tévhitek a nyelvvizsgázásról:

Egészen egyszerűnek tűnik a képlet: megtanulsz angolul – elmész vizsgázni – megkapod a bizonyítványodat. Csakhogy valamennyire azért mindenkinek a saját útját kell ebben bejárnia, nem egyformák a képességeink, nem ugyanazokkal a módszerekkel tanulunk és különféle nyelvvizsgákat teljesítünk. Sokféle módszerrel és tudásszinttel el lehet jutni a végeredményig, de van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Talán azt gondolod, vagy a barátod mondta, vagy a tanárod jelezte, vagy valahol olvastad, hogy az is elég, úgy is jó lesz, azzal is át tudsz menni, azonban tapasztalataink szerint van azért 1-2 félreértés, amit érdemes időről-időre tisztáznunk azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent az angoltudás és mi igaz a nyelvvizsgázással kapcsolatban.

Összegyűjtöttünk nektek néhány tévhitet, amivel gyakran találkozunk.

Sok év angoltanulás, tuti siker  

 • “Sok éve tanulok már angolul, most már biztosan át fogok menni a nyelvvizsgán.”
 • Nem az számít elsősorban, hogy hány éve tanulod a nyelvet, hanem az, hogy milyen intenzitással és milyen módszerrel, a nyelvvizsga sikerességéhez pedig nem elég az erős nyelvtudás, a nyelvvizsgafeladatokat is ismerni kell. Bizonyos esetekben egészen rövid idő is elég lehet a sikeres felkészüléshez akár teljesen kezdő szintről is, de ugyanígy az ellenkezője is elképzelhető: tanulhat valaki hosszú éveken keresztül egy nyelvet, nincs rá garancia, hogy utána sikeres nyelvvizsgát fog tenni.

Elég az, ha jól tudok angolul!

 • “Felesleges a nyelvvizsgára rákészülni, tudok angolul, az elég lesz.”
 • A sikeres nyelvvizsgához nem elég, hogy tudsz angolul, nyelvvizsgázni is tudni kell, ez pedig azt jelenti, hogy ismerned és alkalmaznod kell bizonyos nyelvvizsga-technikákat. Elképzelhető, hogy nagyon jól tudsz angolul, mégsem sikerül a nyelvvizsga, mert nem tudod, mit kell bemutatnod, mire kapsz pontokat.

A nyelvtan a legfontosabb a nyelvvizsgán! 

 • “Minden nyelvtani szabályt ismerek, biztosan át fogok menni a nyelvvizsgán.”
 • A nyelvvizsga nyelvi kompetenciákat, képességeket mér, amiknek csak egy nagyon kicsi része a nyelvtani jártasság, tudatosság, és még számos más képesség meglétéről számot kell adni. Ráadásul a nyelvtani szabályokat sem elegendő csak ismerni, felismerni, hanem azokból következtetni és tudatosan használni is kell tudni őket.

Csak írj valamit, az a lényeg!

 • “Ha írni kell, majd írok valamit a megadott témáról, az biztosan jó lesz!”
 • A nyelvvizsgák írás (writing) vizsgarésze a legtöbb esetben meglehetősen kötött feladat, vannak bizonyos formai követelmények, amikről ha nem tudsz és nem tartod be, szinte biztos, hogy nem fog sikerülni ez a vizsgarész.

Rengeteg gyakorlás, biztos siker a nyelvvizsgán

 • “Nagyon sokféle feladatsort gyakoroltam már, biztosan átmegyek a nyelvvizsgán.”
 • Nem érdemes mindenféle feladatsorokat gyakorolni a nyelvvizsga előtt, a kulcs az, hogy az adott nyelvvizsgaközpont által elvárt feladatokat ismerd, tudd, hogy azok esetében mi a teendő, mi az elvárás, csak azokra készülj fel alaposan. Tehát a sok gyakorlás tényleg elengedhetetlen, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mit gyakorolsz! Ha például Telc nyelvvizsgára jelentkeztél, ne gyakorolj esszéírást, mert azon a nyelvvizsgán ilyen feladat biztosan nem lesz!

Az a legkönnyebb nyelvvizsga, ahol nincs nyelvtan

 • “Azt mondta a barátnőm, hogy az Euroexam a legkönnyebb, mert nincs nyelvtan vizsgarész.”
 • Először is azokon a nyelvvizsgákon is van nyelvhelyesség pontszám, ahol nincs direkt “nyelvtan” (grammar) vizsgarész. Tehát a nyelvtan ismerete, azaz a szókincs és nyelvhelyesség mindenképpen elengedhetetlen tudás a sikeres nyelvvizsgához. Valamint, az, hogy kinek melyik nyelvvizsga könnyebb vagy nehezebb, azt mindig egyénileg kell eldönteni, ebben a cikkben olvashatsz erről részletesen! Ami a barátodnak könnyű vagy nehéz, egyáltalán nem biztos, hogy neked is az.
Click to listen highlighted text!