Szókincs a nyelvvizsgán

Legyen szó akár középfokú, akár felsőfokú nyelvvizsgáról a megfelelő szókincs használata nagyon fontos. Igen, természetesen nagyon jól teszed, mi is azt tanácsoljuk, hogy kezdd azzal, hogy először megtanulod az általad választott nyelvvizsgaközpont hivatalosan kiadott témaköreit és megszerzel egy minimum tematikus szókincset, aminek a segítségével pontosan és tényszerűen meg tudod majd fogalmazni a véleményedet az egyes írásbeli vagy szóbeli feladatokban.

Ez már majdnem elég is ahhoz, hogy biztosan sikeresen vedd az akadályt, de a szókincs szempontjából az, ami átminősít téged a biztosan sikerrel teljesítő vizsgázók táborába, az a választékos kifejezésmód. Ne ijedj meg, ez már csak egy kicsi, de annál fontosabb pluszt jelent a minimum szókincshez képest!

Miért fontos a választékos szókincs?

Sokan erre már nem fektetnek hangsúlyt a felkészülés során, pedig az írásbeli és a szóbeli nyelvvizsgákon is több pontot kaphatsz, ha választékosan tudod kifejezni magadat. Ez azt jelenti, hogy míg a szakkifejezések és a tematikus szavak esetében elég, ha minden szónak csak egy-egy fordítását ismered és használod, a gyakrabban használt (jellemzően általános, rövidebb kifejezések, nem tematikus szavak) esetében jobb, ha tudsz hozzá szinonimákat, vagy azonos értelmű kifejezéseket, amiket használhatsz annak érdekében, hogy elkerüld a szóismétlést. Ezzel könnyen színessé és profivá teheted a megfogalmazásodat.

Hogy hogy kezdj ehhez hozzá? Adunk neked egy tuti tippet!

Az a legegyszerűbb, ha a gyakorlás során megfigyeled magadat, hogy mik azok az általános szavak, amiket gyakran használsz, kiválasztasz közülük mondjuk hármat és ahhoz a háromhoz megtanulsz legalább 3-3 szinonimát, helyettesítő kifejezést. Ez egy nagyon gyors és könnyű módja a választékos kifejezésmódod fejlesztésének.

Használj szótárt a felkészüléshez!

A választékos szókincs fejlesztésének egyik nagyon fontos módja az, hogy olvass sokat angolul és igyekezz jó minőségű tartalmakat fogyasztani (tudományos, ismeretterjesztő cikkekben, nagy nemzetközi híroldalak posztjaiban nagyobb valószínűséggel találkozol választékos angol kifejezésekkel, mint Facebook-posztokban vagy személyes levelekben).

Ha viszont megfogadnád a fent említett tuti tippünket (is), akkor ha kiválasztottad az általad gyakran használt általános szavakat, szótárakban igyekezz utánanézni a rokonértelmű, helyettesítő kifejezéseknek, készíts ezekről listát, tanuld meg és fontos, hogy többször alkoss velük mondatot is gyakorlásképpen, hiszen így rögzül majd számodra ezeknek a helyes használata.

Sok szótárt és szótárprogramot találhatsz, amik ebben a segítségedre lehetnek, mi első körben ezeket ajánljuk neked:

  • Lázás/Varga : Angol-magyar, magyar-angol. Grimm kiadó
  • Longman Dictionary of Contemporary English
  • Oxford Advanced Learner’s Dictionary (C1 szintre)
  • Oxford angol-magyar szótár nyelvtanulóknak (B1- B2 szintre)

Mit használj a “very” szócska helyett?

Segítségképpen kiválaszottunk mi is egy olyan szót, amit szerintünk mindenki gyakran alkalmaz és kiválóan lehet helyettesíteni az adott helyzetnek megfelelően.

Ha tehát a “very”, azaz a “nagyon” szót szeretnéd mondani vagy leírni, kimondottan színesíti a szövegedet, ha helyette egy odaillő melléknevet használsz. Itt találsz néhány hasznos példát:  

 

very often – frequently

very old – ancient

very open – transparent

very simple – basic

very shy – timid

very short – brief

very shiny – gleaming

very scared – petrified

very noisy – deafening

very rich – wealthy

very poor – destitute

very rainy – pouring

very quick – rapid

very pretty – beautiful

Hidd el, megéri ezeket a kifejezéseket használni, mert ezek helyes használata a gyakorlatban is sokkal profibb nyelvismerővé tesz téged, sőt még a nyelvvizsgán is sok pontot szerezhetsz vele!

 

Click to listen highlighted text!