Mikor van az Euroexam szóbeli vizsga? 

Az Euroexam nyelvvizsgákat mindig szombati napokon tartják, ezen belül a Beszédkészség vizsgarész délután 13.00-tól kerül megrendezésre. A pontos beosztást, hogy ki mikor kerül sorra, az aznapi írásbeli nyelvvizsga szünetében, az Íráskészség vizsgarész után függesztik ki.

Kiválaszthatom kivel fogok szóbelizni?

Igen! Ha Euroexam vizsgára készülsz, előre kiválaszthatod, kivel szeretnél szóbelizni. Jó ötlet egy barátoddal menni, hiszen megnyugtathat, hogy nem ott a helyszínen ismered meg a vizsgatársadat. A barátoddal előre gyakorolhattok is együtt és a vizsgán segíthetitek is egymást!

Mi alapján pontoznak az Euroexam szóbeli vizsgán?

A pontozási szempontok a következők:

1. Nyelvhelyesség és szókincs

A magabiztosság nagyon fontos. Használj összetett mondatokat, bonyolultabb szerkezeteket, még akkor is, ha néha hibázol! Kötőszavakkal és kifejezésekkel mondj mondatokat. Szókincsed pedig feleljen meg az adott feladatnak. Ha esetleg nem jut eszedbe egy-egy szó, az egyáltalán nem gond! Az a lényeg, hogy választékosan körül tudd írni, amire gondolsz.

 2. Folyamatosság és koherencia

Logikusan felépített, összetett mondatokban beszélj! A folyékony beszéd rendkívül fontos. Csak akkor akkor állj meg, ha a mondandódon gondolkozol. Ha nem jut eszedbe egy-egy szó, inkább írd körül! Kötőszavak, kifejezések és utalószavak használata segít a folyékony beszéd megtartásában.

3. Kiejtés

Ha akcentussal beszélsz az teljesen természetes! Az elvárás az, hogy tisztán érthető legyen, amit mondasz és az esetleges kiejtési hibák ne akadályozzák a megértést.

4. Kommunikációs stratégiák

Az Euroexam nyelvvizsgán B2 és C1 szinten is különböző élethelyzeteket tükröző feladatokkal találkozol. Ezért nagyon fontos, hogy az adott szituációnak vagy élethelyzetnek megfelelően reagálj a vizsgáztató vagy vizsgapartenered felvetéseire. Ismerd fel, hogy informális vagy formális szituációról van-e szó és ennek megfelelően alkalmazz kifejezéseket, köszönést és elköszönést! Ha hibázol az sem gond, javítsd ki magad bátran!

5. Összbenyomás

Mindig ismerd fel az adott helyzetet a vizsgafeladatban és ennek megfelelően kommunikálj! Használj kötőszavakat, összetett mondatokat, kifejezéseket és összetett nyelvtani szerkezeteket!

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, olyan lesz, mintha a vizsgáztató fejével gondolkoznál! 🙂

Szótárt lehet használni a szóbelin? 

Igen, viszont vigyázz, mert nem mindegyik résznél használhatod a szótárad! Az Euroexam nyelvvizsgán középfokon a Történet elmondása képek alapján (Picture story) című feladathoz használhatod a szótáradat. A 10 perces felkészülés során a történetben előforduló kulcsszavakat keresd ki! A nyelvvizsgán való szótárhasználatról bővebben ebben a blogbejegyzésünkben olvashatsz.

Milyen feladatok vannak az Euroexam szóbeli vizsgán?

Középfokon az Euroexam nyelvvizsgán a következő feladatokat kell megoldani:

    • Interview
    • Picture story
    • Transactional dialogues
    • Discussion

Milyen témakörök vannak az Euroexam szóbeli nyelvvizsgán? 

Az Euroexam a hétköznapi nyelvhasználatot, beszédet teszteli leginkább, így nincsenek konkrét témakörök meghatározva. Ha társalgási szinten van az angol tudásod, akkor ez a vizsga neked való! Minden ami a hétköznapi, általános kommunikáció része az itt előfordulhat. 

Lehet jelentkezni csak szóbeli vizsgára?

Igen, az Euroexam nyelvvizsgára lehet jelentkezni csak szóbeli vizsgára vagy csak írásbeli vizsgára is. Természetesen leteheted a vizsgát komplexen is, azaz jelentkezhetsz írásbeli és szóbeli vizsgára is egyszerre. Ha csak külön jelentkezel a szóbeli vizsgára, akkor a hallott szöveg értése (listening) vizsgarészt és a beszédkészség (speaking) vizsgarészből kell vizsgáznod. 2008-tól komplex vizsgával egyenértékű a külön benyújtott szóbeli és írásbeli bizonyítványok. Tehát megteheted, hogy először csak a szóbeli vizsgádat teszed le és pár hónap múlva, amikor készen állsz, nekifutsz az írásbelinek is. 

 

Click to listen highlighted text!