A szóbelin a legnehezebb átmenni?

Nagyon sokan úgy érzik, hogy az olvasás, az írás és a hallgatás vizsgarészek feladatait könnyebb teljesíteni, na de a szóbelin – ahol meg is kell szólalni – sokkal nehezebb átmenni. Ez nincs így. Ennél a vizsgarésznél sem várnak el lehetetlent a vizsgázótól, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben a vizsgán nem azt kell elhitetned, hogy anyanyelven beszéled az angolt! Ha mersz megszólalni, aktívan kommunikálni, akkor még hibázhatsz is, néhány nyelvtani, kiejtésbeli hiba még egyáltalán nem jelent bukást. 

Mi a fontos a szóbeli nyelvvizsgán?

Ne hagyd, hogy a szóbelin leblokkoljon az, hogy a tökéletességre törekszel, sokkal fontosabb, hogy amit tudsz, azt megmutasd!

Az ECL és Telc Speaking (Beszéd) vizsgarész B1, B2 és C1 szinten is 3 részből áll, és kb. 20 percig tart.

Az első, bemelegítő feladat a bemutatkozás.

Ebben a cikkben ehhez a feladathoz adunk top tippeket.

A további feladatokhoz tartozó e-bookokat – tele pontszerző top tippekkel – keressétek a nyelvvizsga tananyagaink között! 

A Bemutatkozás a szóbeli vizsga bevezetése, ráhangolódó beszélgetés, ezt a részt a vizsgáztató NEM pontozza. Mégis fontos lehet tudnod, mire számíts, hogy magabiztosan kezdhesd a szóbelit.

Tippek, hogy könnyen átmenj a szóbeli nyelvvizsgán

1. A szóbeli vizsga párban zajlik. Ha szeretnéd, a jelentkezéskor kiválaszthatod a vizsgatársadat, ami nagy előny lehet, magabiztosságot adhat és eleve levesz egy stresszfaktort rólad, hiszen nem kell az utolsó pillanatig izgulnod, vajon kivel kerülsz egy vizsgára. Ugyanakkor azt is érdemes elmondanunk, hogy szinte soha nem szokott problémát okozni a szóbelin az, hogy két ismeretlen vizsgázó kerül egymás mellé, valamint az is fontos, hogy a vizsgatársad tudása, képességei egyáltalán nem befolyásolják a te vizsgaeredményedet. Ha a jelentkezők száma páratlan, akkor a vizsga folyhat egyedül (ebben az esetben rövidebb ideig tart) vagy hármasban (ebben az esetben 20 percnél tovább tart). 

2. A szóbeli összes feladatára igaz, hogy a te pontszámod nem függ a vizsgatársad teljesítményétől. Ha a társad túl keveset beszél vagy éppen túl sokat próbál, a vizsgáztató segíteni fog a megfelelő egyensúly megteremtésében, hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen bemutatni a tudását.

3. A bemutatkozás célja, hogy megismerd kicsit a vizsgatársadat, és megnyugodjatok, hogy elkezdődött a vizsga.

4.  A vizsgáztató egy egyszerű, általában eldöntendő kérdéssel kezdi, felvet egy témát, majd hagyja, hogy egymással beszélgessetek, akár további témákat is érintve.

5. Nem kell hosszan válaszolnod a kérdésekre, nyugodtan és természetesen – ez a két kulcsszó.

6. Főleg olyan témák kerülhetnek szóba, mint a család, a tanulás, a munka, jövőre vonatkozó tervek, szabadidő.

7. Pár percnyi kötetlen beszélgetés után a vizsgáztató udvariasan félbeszakít, és kezdődik a szóbeli vizsga pontozott része.

8. Érdemes átgondolnod, hogy te mit mondanál magadról, a családodról, az iskoládról, munkádról, hobbijaidról egy ismeretlen embernek maximum 10 rövid mondatban. Gyakorold előre angolul a rövid bemutatkozásodat, és nézz utána ezzel kapcsolatban azoknak a szavaknak, amelyeket nem ismersz! Fontos, hogy a szavak, nevek pontos kiejtésében is magabiztos légy!

9. Azt is gondod át, hogy te mit kérdeznél egy másik embertől ezekben a témákban!

10. Ha barátoddal, barátnőddel mész együtt szóbelizni, előfordulhat, hogy azt kérik tőletek, egymást mutassátok be. Erre is készülj fel!

11. Nem kell nehezebb szavakat, kifejezéseket, nyelvtani fordulatokat használnod, az a fontos, hogy természetesen tudj beszélni magadról.

Alkalmazd top tippjeinket, és biztos lesz a siker!

Click to listen highlighted text!