Miért jó a Telc nyelvvizsga?

A Telc nyelvvizsga (The European Language Certificates) egy Európa-szerte elfogadott nemzetközi nyelvvizsgarendszer, Magyarországon a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) szervezi. A Telc nyelvvizsgát ma országosan 40 vizsgahelyszínen lehet személyesen letenni, angol nyelvből évente 8 alkalommal.

Miért jó a Telc nyelvvizsgát választani?

Sikeres nyelvvizsga esetén nem csak államilag, de nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítványt kapsz. A hallgatás feladatok a többi népszerű nyelvvizsgához képest viszonylag egyszerűbbek. Ez a vizsga azoknak ajánlott, akik magabiztosak az olvasás és az írás feladatokban.

Mi a legnagyobb kihívás a Telc nyelvvizsgán?

Sok más nyelvvizsgával ellentétben ez a vizsga a 4 hagyományos vizsgarészen kívül még tartalmaz nyelvtani tudást mérő feladatokat is.

A Telc nyelvvizsga feladatai:

A Telc nyelvvizsga alap-, közép- és felsőfokon is ugyanúgy épül fel:

  • Az olvasás (reading) vizsgarészben 3-féle feladattípus van: Címadás, Szituációk és hirdetések, Feleletválasztás.
  • A nyelvtan (grammar) vizsgarész 2 feladata: Beillesztés, Feleletválasztás.
  • Az írás (writing) vizsgarésze mindig 2 feladatból áll: Hivatalos vagy félhivatalos levél és Baráti email.
  • A hallgatás (listening) vizsgarész 3-féle feladattípusból áll: Címadás, Igaz vagy hamis, Feleletválasztás.
  • A beszéd (speaking) vizsgarész 3 feladatból áll: Prezentáció, Problémamegoldás, Véleménykifejtés-vita.

A legkönnyebb angol nyelvvizsga

Sokaktól halljuk ezt a visszajelzést a Telc nyelvvizsgával kapcsolatban és való igaz, hogy sok vizsgázó kedvence és az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga ma Magyarországon alapfokon, középfokon és felsőfokon is. Különösen a fiatalabb vizsgázók kedvelik nagyon, mert

  • a praktikus nyelvtudást méri
  • és értékeli a kreatív megoldásokat.

Telc vizsganap

Ha elérkezik a nagy nap, jó, ha pontosan tudod, hogyan is zajlik maga a vizsga, hogy az ezzel kapcsolatos esetleges tájékozatlanságod nehogy plusz stesszt okozzon.

Fontos tudnod, hogy a komplex vizsga egy napon történik, délelőtt az írásbelit, délután  pedig a szóbeli vizsgarészét teljesítik a vizsgázók. A kettő között minimum 30 perc szünet van, de ez sokkal több is lehet annak függvényében, hogy te pontosan mikor kerülsz sorra. Érdemes ilyenkor kicsit lazítani, enni, inni, fejben rákészülni a beszélgetésre, ami az írásbeli részhez képest meglehetősen másféle vizsgaszituáció.

A Telc nyelvvizsga témakörei

Vajon miről fognak szólni az olvasnivaló cikkek vagy a hallgatott anyagok éppen a te vizsganapodon? Milyen témában kell majd levelet írni? A Telc nyelvvizsga írásbeli és szóbeli feladatainak témáit is mindig úgy állítják össze, hogy azok köznapi témakörökhöz tartozzanak, olyan témákban, amik akár egy hétköznapi beszélgetésben is előfordulhatnak. Ilyen például a munka világa, a tanulás, az utazás, a szabadidő eltöltése, hobbik vagy éppen a család. Egyébként az összes témakört tartalmazó lista, ami tartalmaz minden topikot, ami előfordulhat a Telc nyelvvizsgákon, nyilvános, a nyelvvizsgaközpontban és a hivatalos vizsgahelyeken is elérhető.

Ha úgy érzed, legfőképp életszerű szituációkban tudsz helytállni, amikhez megfelelő a szókincsed, és ezt bátran be is tudod mutatni, akkor neked a Telc nyelvvizsgán a helyed!

A Telc nyelvvizsga szóbeli része

A szóbeli vizsga egy része csapatmunka, ennek pedig nagy előnye, hogy a vizsga közben támaszkodhatsz a vizsgatársad/vizsgatársaid tudására is. Sokszor fordul elő az, hogy még ha egy vizsgázó magától esetleg kissé le is blokkolna egy adott témakör kapcsán, a vizsgatárs egy-egy mondata, érdekes véleménye nyomán jó ötletek ugranak be. Ezért is érdemes egyébként egymásra is figyelni vizsga közben, nyitottnak maradni az új ötletekre, hiszen ha valahol, ezen a nyelvvizsgán mindenképpen értékelik a spontán, kreatív ötleteket is.

Click to listen highlighted text!