Nemzetközileg elismert ECL nyelvvizsga-bizonyítvány

Ha ECL nyelvvizsgát teljesítesz, nem csak államilag elismert, hanem rögtön nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítványt kapsz.

Az ECL nyelvvizsgát egy, az európai uniós tagállamok által létrehozott konzorcium alkotta meg, a különböző EU-s országokban ugyanazokat a teszteket oldják meg a nyelvvizsgázók. Ezért viszont olyan témakörök is előfordulnak az ECL nyelvvizsgán, amik másik nyelvvizsgákon nem találhatóak meg. Például át kell nézned az EU-s szókincset! Nagyon gyakori hiba, hogy a vizsgázó nem készül fel az ECL témaköreiből, mint például: az Európai Unió, az EU tagállamai, utazás/munkavállalás az EU-ban, országismeret (időjárás, pénznem, étkezési szokások), turisztikai nevezetességek, szálláslehetőségek, szállásformák.

Az ECL nyelvvizsgát ma országosan 51 településen lehet személyesen letenni, angol nyelvből évente 5 alkalommal.

Ez a nyelvvizsga nem tartalmaz nyelvtani feladatokat, a beszéd vizsgarész pedig aránylag könnyen teljesíthető, az ECL tehát elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek az olvasás, de különösen a hallgatás az erősségük. Emellett a népszerűbb nyelvvizsgák közül az ECL a legolcsóbb. A legnagyobb kihívást jelentő része a hallgatás feladat, itt ugyanis sok esetben dialektusban beszélő megszólalók és némi háttérzaj is trükkösebbé teszi ezeket a feladatokat.

Az ECL nyelvvizsga feladatai:

Az ECL nyelvvizsga alap-, közép- és felsőfokon is ugyanúgy épül fel:

  • Az olvasás (reading) vizsgarészben 3-féle feladattípus van, de hogy ezek közül melyik 2 típus kerül éppen a te vizsgafeladataid közé, az véletlenszerű. A 3 lehetséges feladattípus: Lyukas szöveg, Rövid válaszok, Címek és szövegek párosítása
  • Az írás (writing) vizsgarésze mindig 2 feladatból áll. A 2 feladattal kapcsolatban a legfontosabb az, hogy felismerd, melyiknél milyen stílusú fogalmazásra van szükség. A 2 lehetséges stílus: Hivatalos stílus, Baráti stílus
  • A hallgatás (listening) vizsgarészben 2-féle feladattípus fordulhat elő, de hogy a te vizsgádon mindkét típusból 1-1, vagy esetleg az egyik típusból egymás után 2 feladat alkotja ezt a vizsgarészt, az véletlenszerű. A 2 lehetséges feladattípus: Feleletválasztás, Rövid válaszok.
  • A beszéd (speaking) vizsgarész a rövid bemutatkozás után 2 feladatból áll: Önálló témakifejtés kép alapján, Irányított beszélgetés.

Hány százalék kell ahhoz, hogy átmenjek az ECL nyelvvizsgán?

szóbeli részvizsga akkor sikeres, ha mind a beszédértés, mind a beszédkészség vizsgarészben minimum 40%-os eredményt értél el, és a két vizsgarész átlaga eléri a 60%-ot.

Az írásbeli részvizsga akkor sikeres, ha mind az olvasáskészség, mind pedig az íráskészség vizsgarészben minimum 40%-os eredményt értél el, és a két vizsgarész átlaga eléri a 60%-ot.

komplex vizsga akkor sikeres, ha mind a négy vizsgarész (olvasáskészség, íráskészség, beszédértés, beszédkészség) esetében elérted a 40%-os teljesítési minimumot, valamint a négy vizsgarész összesített átlaga eléri a 60%-os megfelelési minimumot.

Mit vigyek magammal az ECL nyelvvizsgára?

Fontos, hogy legyen nálad érvényes fényképes igazolvány(személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány).  A diákigazolvány NEM megfelelő. Valamint ceruza, toll és radír. Hozhatsz magaddal innivalót, ennivalót, ezeket be is lehet vinni a vizsgaterembe. A vizsgázói értesítő lapot nyomtasd ki, és mindenképpen vidd magaddal! 

Szótár az ECL nyelvvizsgán

Az ECL nyelvvizsgán csak az íráskészség (fogalmazás) vizsgarészben engedélyezett az egynyelvű, illetve kétnyelvű szótár használata. A tematikus, képes szótárak használata nem engedélyezett. Fontos tudnod azonban, hogy a vizsgahely nem tud szótárt biztosítani, így azt neked kell vinned.

A szótár nagy segítségedre lehet a nyelvvizsgán, de csak ha okosan használod! Jó, ha előre átgondolsz ezzel kapcsolatban néhány alap szempontot, ezekről ebben a bejegyzésünkben írtunk részletesebben.

Időbe telik egy-egy szót kikeresni, így gondold meg, melyiket érdemes megnézned! Főleg akkor célszerű felütnöd a szótárt,

  • ha egy kulcsszót nem értesz,
  • ha a feladat utasításában ismeretlen szó található,
  • vagy ha a fogalmazásnál/levélírásnál a feladat leírásában nem értesz valamit.

 

Click to listen highlighted text!