Miért jó az Euroexam nyelvvizsga?

Az Euroexam nyelvvizsgát az International House fejlesztette ki és azóta kétszer (2002-ben és 20.11-ben is) elnyerte az Európai Bizottság által meghirdetett Európa Nyelvi Díjat. Angolból ezt a nyelvvizsgát Magyarországon több mint 50 vizsgahelyen, évente 5 alkalommal lehet személyesen letenni.

Miért jó az Euroexam nyelvvizsgát választani?

Sikeres nyelvvizsga esetén nem csak államilag, de nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítványt kapsz. Ez az a nyelvvizsga, ahol leginkább a valódi életben használt nyelvi és kommunikációs készségeket mérik. A népszerűbb nyelvvizsgák közül egyedül itt lehet szinte végig (a hallgatás vizsgarész kivételével) nyomtatott szótárt használni. Ez a nyelvvizsga nem tartalmaz nyelvtani feladatokat, leginkább olyanok számára ajánlott, akik élő szövegkörnyezetben, esetleg filmek, podcastok és egyéb angol nyelvű tartalmak segítségével fejlesztik aktívan a nyelvtudásukat.

2021-ben fontos újdonság, hogy az Euroexamet már online, az otthonod biztonságában is leteheted! A személyes megjelenéssel és az otthonodban való online vizsgázással kapcsolatban bárkiben felmerülhet néhány kérdés, így az online és offline vizsga összehasonlításáról részletesen írtunk ebben a bejegyzésünkben.

Miért nehéz az Euroexam nyelvvizsga?

Mi a legnagyobb kihívás az Euroexam nyelvvizsgán?

Sok rövid feladatból épül fel a vizsga, különösen az olvasás vizsgarész, a feladatok megoldására pedig viszonylag rövid idő van és gyorsan kell tudni váltani a következő típusú feladatra. Így ezen a vizsgán különösen fontos, hogy előre ismerd a vizsga pontos felépítését, hogy számíthass rá, mi után mi következik és előre tanulmányozd át a feladattípusokat, hogy ne a vizsgán próbáld először megérteni, pontosan mit is várnak tőled egy-egy feladatban. Szerencsés, ha a fix feladatleírások szövegét sem a vizsgán olvasod először, hanem már ismered és elég csak átfutnod, hiszen így értékes másodperceket spórolhatsz meg ahhoz képest, mintha a vizsgán próbálnád először megérteni őket.

A másik dolog, ami még kihívást szokott jelenteni ezen a vizsgán, az az írás vizsgarészhez köthető, hiszen a Választható téma kifejtése című vizsgarészben több, nem feltétlenül mindenki által ismert műfaj előfordulhat, ilyen például: a műkritika, az online komment vagy akár az újságcikk. Jó, ha erre is felkészülsz és előre tudod, melyik műfajban miképpen tudod a vizsgán szavakba önteni a mondanivalódat, hogy az a lehető legtöbb pontot érje.

Az Euroexam nyelvvizsga feladatai:

Az Euroexam nyelvvizsga alap-, közép- és felsőfokon is ugyanúgy épül fel:

  • Az olvasás (reading) vizsgarészben 3-féle feladattípus van: Bekezdéscímek, Áttekintés és Feleletválasztás. (Ezzel a vizsgarésszel kapcsolatban tippjeinkről olvashatsz ebben a bejegyzésben.)
  • Az írás (writing) vizsgarésze mindig 2 feladatból áll: Ügyintéző levél és Választható téma kifejtése.
  • A hallgatás (listening) vizsgarész 3-féle feladattípusból áll: Rövid szövegek, Jegyzetelés, Rádióprogram.
  • A beszéd (speaking) vizsgarész 4 feladatból áll: Beszélgetés, Történet elmondása, Kommunikációs feladat, Szituációk. (Erről a vizsgarészről itt írtunk részletesebben.)

Euroexam vizsganap

Ha elérkezik a nagy nap, jó, ha pontosan tudod, hogyan is zajlik maga a vizsga, hogy az ezzel kapcsolatos esetleges tájékozatlanságod nehogy plusz stesszt okozzon.

A személyes jelenléttel tartott, hagyományos Euroexam vizsgákat mindig szombati napon tartják. 9.00 és 12.45 között zajlanak az olvasás, írás és hallgatás vizsgarészek, a beszédkészséget általában ugyanazon a napon, délután rendezik 13.10-től kezdődően. Azt, hogy pontosan, névre szólóan te mikor kerülsz sorra, az írásbeli vizsga szünetében függesztik ki egy papíron ott a helyszínen.

A vizsga előtt kb 2 héttel már lekérdezheted a beosztást, hogy neked pontosan hova kell majd menned vizsgázni, ne felejtsd el ezt időben megnézni és a nagy napon pedig érkezz meg időben, lehetőleg minimum 20 perccel a kezdés előtt!

 

Click to listen highlighted text!